Közösségi program portál
és helykereső

Barboncás Társulat: Tiszavirág bábelőadás (Ingyenes)

Hozzáadás a Google naptáramhoz
A Tiszagyöngye – című bábelőadás a méltán híres Tombácz János szatymazi pásztorember két meséjéből készült.

Tombácz János bácsi meséi hatalmasak, hosszúak, hömpölygőek, mint maga a szegedi csodás szőke folyónk a Tisza. De ahogy a Tisza számtalanszor kiöntött, és meg kellett zabolázni, mederbe terelni, gátakat kellett felhúzni, hogy amit épít és táplál ne tudja elmosni, úgy a Tombácz meséket is meg kellett szelídíteni. Mivel maga a nagy mesemondó is úgy gondolta változtathatjuk az önnivalót, így a mi mesénket is változtattuk. Tettük ezt úgy, hogy két Tombácz meséből, ill. mesei elemeiből főztünk egy mese levest. Ez igazi hamisítatlan szögedi meselevest! Egy szögedi teremtéstörténetet.

Nem csak őrizni kell a hagyományt, hanem tovább gondolni, tovább is vinni.

Ha már szelídítünk, legyen az valóban szelídítés. Szóljon a Tiszáról, a boszorkányszigetről, a tiszavirágokról és egy szerelemről.
„Régen a Tisza is csak olyan folyó volt, mint sok más. Hömpölygött a medrében, táplálta a földeket és néha kiöntött. De aztán egy szép napon kivirágzott. Más folyók nem virágzanak. Csak a Tisza virágzik tiszavirágot. S hogy miért, erről szól ez a mese.

Tombácz János meséiből a történetet írta: Vészits Andrea
Díszletterv: Kiss Ágnes
Díszletkészítés: Jernei János
Bábterv, bábkészítés, díszletfestés: Kiss Attila Etele
Bábok kiegészítői: Tóth Andrea
Rendezte, játssza: Kiss Ágnes
Muzsikál: Nagy Gábor

A mese elkészítését (megírását) Szeged Város Önkormányzata támogatta.

A szervezők munkájának megkönnyítése érdekében kérjük, a marketing2@szegediszabadteri.hu címen szíveskedjenek regisztrálni a programra!

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.