Közösségi program portál
és helykereső

Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése

Hozzáadás a Google naptáramhoz
„Nézzétek figyelmesen a viselkedésüket:
Lássátok idegennek, ha nem idegen is.
Megmagyarázhatatlannak, ha megszokott is.
Érthetetlennek, ha szabály is.”
(Bertolt Brecht)

Brecht 1941-ben, Finnországban újraírja Hitler felemelkedését a zöldségkereskedőket sakkban tartó gengsztervezér történetében. Németországot Chicago, Ausztriát Cicero, Hindenburgot Dogsborough, a Reichstagot egy zöldségraktár, Röhmöt Roma, Dollfusst Dullfeet szerepében mutatja fel, sőt a félreértések elkerülése végett a jeleneteket frappáns feliratokkal zárja, amelyek a náci berendezkedés stációit elevenítik fel.
A történelmi apropó ma már iskolai tananyag, az alkotók fiatalok – ideális célközönség tehát a középiskolás, illetve a fiatal felnőtt korosztály. De az előadás nem kizárólag őket célozza, hiszen a gengsztertörténet hátterét adó korrupció, a gazdasági válság, a félelemkeltés a 21. században is jelen van, és a drámán keresztül lehetőség nyílik megvizsgálni azt is, milyen felelőssége van az egyénnek és a közösségnek egy-egy Arturo Ui felemelkedésében.
Brecht még ma is látni, kételkedni és gondolkodni tanít, és cselekvésre szólít fel.

Játszók: Horváth Julianna e.h, Martinkovics Máté e.h, Mészáros Martin e.h, Mészöly Anna e.h, Nagy Márk e.h, Varga Bori e.h
Gianni, a zenész: Keresztes Sándor

Fordította: Ungár Júlia
Látvány: Pignitzky Ádám
Jelmez: Virág Vivien
Rendező: Nagy Márk e.h

Az előadás színészcsapatát most negyedéves színművész-hallgatók alkotják: a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének hallgatói közül Horváth Julianna, Varga Bori, Mészáros Martin és Nagy Márk, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályából Mészöly Anna és Martinkovics Máté.

Az előadás a Suhrkamp Verlag engedélyével, a Hofra Kft. közvetítésével jött létre.
Külön köszönet Ungár Júliának, Bálint Istvánné Anikónak, Herczeg Tamásnak és a Nemzeti Színház igazgatóságának.

Az előadás a MASZK Egyesület (Szeged) menedzsmentjében és támogatásával készült, bemutatója Szegeden volt 2016. szeptember 20-án a VI. THEALTER U21 plusz kisfesztivál nyitó produkciójaként.

Támogató: NKA Színházművészet Kollégiuma

Fotók: Révész Róbert
18121487 1504702012894457 4367552355048235976 o

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.