Közösségi program portál
és helykereső

Arankakor - Beszélgetés Nagy Bandó Andrással

Hozzáadás a Google naptáramhoz
"Új regényedben, egy pontos korrajzban a múlt század derekáig írtad meg egy kulákká nyilvánított családfő, és a nagy családja történetét.
Egy idős néni, Sunyák Margitka emlékirataiból született meg ez a regény. A törekvő, szorgalmas apa, Sunyák Antal mindent elér, amit kemény munkával el lehet érni. Aztán, épp, amikor végre megvásárolják első tanyájukat, addig nyúzzák adóval, míg bele nem roppan. Koncepciós per, kényszermunkatábor, Andrássy út 60, rabtemető. A 301-es parcellában nyugszik. Esélyt látok arra, hogy a fiatalok kezébe adják, ajánlott olvasmányként, de az idősebbek számára is érdekes lehet. Miattuk került bele az MP3-as korong, hangoskönyvként.
Honnan a könyv címe?
Az aranka élősködő gyomnövény. Szívókorongjaival rátapad a gazdanövényre, legyöngíti, végül megöli. Az 50-es évek „arankái” az ávósok voltak, a hatalom képviselői, akik főhősömet előbb legyöngítették, aztán pedig megölték. Szomorú, de valós metafora.
Az Arankakor a húszas-harmincas évektől indul.
Ez az időszak sorsfordító. Még be sem gyógyultak az első világháború sebei, föl sem dolgozták Trianont, és már újabb sebeket ütött a Numerus Clausus, ami iszonyatos és tragikus távlatokat nyitott, szinte előkészítve mindazt, amit Hitler zúdított a még mindig nyughatatlan Európa, és az egész világ nyakába. Hazánkban pedig szégyellni való történelem íródott a nyilas rémuralommal és a zsidók deportálásával. Ez bőven elegendő volt ahhoz, hogy mintegy visszavágásként újabb tragikus sorsok jelezzék: ebben az országban soha nem lesz nyugalom, amíg egymás ellen fordulnak azok, akik akár szerethetnék is egymást. Sunyák Antal nem tehet arról, hogy a család épp akkor vehette meg végre az első saját tanyáját, amikor tönkretették, elítélték, esetenként pedig, mint az ő esetében, meg is ölték azokat, akik nem voltak hajlandók belépni a téeszekbe.
Miért éppen egy földműves? A foglalkozás jellegzetes volta, a sorshelyzet általánossága, avagy a szerző föld iránti tisztelete okán?
Kulákká csak módosabb gazdákat tettek, volt mit rabolni tőlük: rendben tartott tanyák, jól művelt, értékes földterületek. Ha beléptek volna a téeszbe, megússzák a hatalom packázásait, s hogy halálba kínozzák őket, mint hősömet. Neve ott van a 301-es parcella márványtábláján.
Sunyák 1944-ben, a deportálások idején jelesre vizsgázik, amikor élelemmel segíti elhurcolt zsidó tanyaszomszédjait. Később őt hurcolják el, zárják kényszermunkatáborba, és gyilkolják meg. Magyar sorsok, párhuzamos történetek. Ennek így kellett történnie, és ráadásul nincs feloldozás?
Az, ami Ödön bácsiékkal történt, éppúgy megbocsájthatatlan, mint ami a Sunyák családdal esett meg. A történelemben nem számít a „mi lett volna, ha…?”, de elgondolkodhatunk rajta. Ha nincs Numerus Clausus, ha nincs nyilas uralom, ha nincs deportálás, akkor nincs ávó, nincs kitelepítés, és nincs kuláküldözés. A történelem aktuális csinálói mi vagyunk, azt kell mindig végiggondolnunk, „mi lesz abból, ha?…” Ezzel elé mehetnénk a „mi lett volna, ha?…” változatnak. Mi magunk dugjuk a fejünket a hurokba, mi szúrjuk a saját sebeinket, és utóbb mi magunk nyalogatjuk azokat, magyarázkodva, szégyenkezve fejet hajtva."
14183872 376306532493081 4558660940648302096 n

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.