Közösségi program portál
és helykereső

Agorafóbiás egyház - kerekasztal beszélgetés

Hozzáadás a Google naptáramhoz
Agorafóbiás egyház? - pódiumbeszélgetés
A tágas tér lehet ijesztő is. Ha néha szűknek is érezzük, nem könnyű elhagyni megszokott tereinket. Ahol otthonosan mozgunk, ahol ismernek, elfogadnak, szeretnek, ahol egy nyelvet beszélünk, ahol a megszokott kérdésekre megszokott válaszok születnek, ahol nagy meglepetés nem érhet. Az egyháznak születése óta küldetése kilépni az agorára; a publikus, sokszor kritikus, nem ritkán ellenséges közegbe. Hogyan boldogul ezzel napjainkban?
Házigazda: Horváth Gergely. Beszélgetőtársai: Máté-Tóth András és Csepregi András.
Csepregi András:
Rendszeres teológus, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium lelkésze, a Wesley János Lelkészképző Főiskola docense.
„Az egyházi közösségeket a mi vidékünkön jobban fenyegeti a bezárkózás, mint a túl szélesre tárt ajtók miatti széthullás. Ennek is megvannak a veszélyei, de ez minket ma kevésbé fenyeget, mint az, hogy csak saját magunkkal foglalkozunk, és elveszítjük a kapcsolatot a környező világgal.”
Horváth Gergely:
Rádiós műsorvezető, író. A Kultúrfitnesz című rádióműsor alapító szerkesztő-műsorvezetője, a Jézus és a rock and roll című könyv szerzője.
„A hitben való kilépés a nyilvánosságba egyszerre lehetőség és konfliktus. Mit vállaljunk, mikor, és miért?”
Máté-Tóth András:
Valláskutató, a SZTE Vallástudományi Tanszékének alapítója és tanszékvezető egyetemi tanára, akadémiai doktor. Teológus, a kelet-közép-európai pasztorálteológiai egyesület alapítója, a Bécsi Egyetem magántanára.
„Egyre elevenebb az egyházi nyilvánosság, egyre többször ütköznek a nézetek. Nagy kihívás, sok a tanulnivaló és a félelem. A misztika és a politika elválaszthatatlan, egymás nélkül élhetetlen.”
A beszélgetésen velünk tart Gáncs Péter püspök, az evangélikus egyház volt missziói lelkésze.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.