Közösségi program portál
és helykereső

Abanti Banerjee és a Kala Sangam Tánccsoport Bharatanatyam dél-indiai klasszikus táncelőadása

Hozzáadás a Google naptáramhoz

A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet, és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát.

Abanti Banerjee, a Hyderabadi Egyetem Táncművészeti Tanszékének hallgatója (2015-17), Erasmus Mundus - Choreomundus 2017 ösztöndíjat nyert táncelmélet- és gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait.
Abanti már gyermekkorában elkezdte tanulni a bharatanatyamot, de még ennél is korábban ismerkedett meg a hindusztáni klasszikus zenével. 3 éves korában lépett föl először egy drámában. Az Auxilium Convent School nevű intézményben tanult, emellett ő volt a táncklub vezetője. Már fiatalon fellépett a Keleti Övezet Kulturális Központ (EZCC) nemzeti táncfesztiváljain. Nati-Binodini díjat nyert Nyugat-Bengál kormányzójától és fellépett az ország különböző színpadain Bhubaneshwarban, Lucknowban, Puriban, Kalkuttában és Hyderabadban. 
A kalkuttai Rabindra Bharati Egyetemen diplomázott tánc szakirányon és folytatta tánctanulmányait a Hyderabadi Egyetem mesterszakán. Guruja Prof. Pasumarthi Ramalinga Sastry.

A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival, Korom Alexandrával, Molnár Eszterrel és Priskin Katalinnal már számos fellépésen, fesztiválon és önálló táncesten vettek részt, ugyanígy Ádász Mariannal is, akinek az ICCR táncművészeti ösztöndíjának köszönhetően szintén lehetősége volt kijutni Indiába a Kaladiksha tánciskolába. Mostani előadásukon csoportos tánckoreográfiákat adnak elő.

A fellépők valamennyien a Szegedi Tudományegyetem jelenlegi és egykori hallgatói.

Bővebb információ: fb/Kala Sangam Tánccsoport

 

A rendezvény weboldala.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.