Közösségi program portál
és helykereső

A térzenétől a jazzig

Hozzáadás a Google naptáramhoz
Az Obsitos fúvószenekar és a Deák Big Band közös hangversenye.

Obsitos fúvószenekar - Szeged
A szegedi városi ünnepségeken a kilencvenes években a Szeged Városi MÁV Fúvószenekar állandó szereplő volt. Felvonulások, koszorúzások, szobor- és emlékműavatások nélkülözhetetlen közreműködője. A MÁV művelődési ház - becenevén a „KAPCA” - privatizációja után a kétezres évek elejére megszűnt az egyesület, így anyagi támasz és próbahelyiség nélkül a zenekar is megszűnt. A fiatalabb zenészek az újonnan alakult Fricsay Fúvószenekarban folytatták, az idősebbek azonban OBSITOSOK lettek. 2013-ban kezdődött az együttes ujjászervezése, és a Szent-Györgyi AGÓRA vezetésének köszönhetően 2014 tavaszán megkezdődtek a próbák. A tagok a régi MÁV zenészekből és néhány fiatalabb zenészből kerültek ki.
A műsor a hagyományos katonazenekari repertoárt tartalmazza, azaz történelmi magyar és monarchiabeli indulókat, polkákat, keringőket és átiratokat. Természetesen a modernebb művek is megtalálhatók, így kortárs szerzők, könnyűzenék, filmzenék. A mostani előadáson a hagyományos fúvószene jelenik meg, így a k. u. k. korszak indulói, polkái és keringői.
Elhangzanak olyan dallamok, mint a Herkulesfürdői emlék vagy Lehár Ferenc indulói, mindkét mű katonakarmester szerzeménye.

az együttes vezetője: Mucsi Géza karmester

Szegedi Deák Big Band
A szegedi Deák Big Band 2009 októberében alakult lelkes szegedi zenészekből. A formáció hiánypótló kezdeményezés, hiszen a szegedieknek az 1950-es évek óta nélkülözniük kellett ezt a fajta muzsikát.
6 szaxofonos, 4 harsonás, 4 trombitás, 2 dobos, gitáros, 2 nagybőgős és zongorista alkotja a zenekart. Az együttes vezetője, karmestere a Deák Gimnázium tanára, Kiszin Miklós, aki emellett a Molnár Dixieland Band tagja.
Főleg jazzt játszanak, de a gimnázium gólya- és szalagavató báljain is rendszeresen kísérik a nyitótáncot. Az elmúlt években rendszeresen felléptek a szegedi Ünnepi Könyvhéten, a Szeged Napja alkalmából évente megrendezésre kerülő Szegedi Fúvószenekari és Big Band Találkozón, a Szegedi Tudományegyetem Klasszikus Jazztörténet kurzusán, kiállítás megnyitókon, az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál megnyitóján. Egyre több felkérésnek tesznek eleget egyetemi rendezvényeken, közös koncertet adtak több alkalommal a Molnár Dixieland Band és a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekarral, jótékonysági koncertet adtak a Reménysugár Alapítvány javára, valamint a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra karácsonyi műsorának és nyári programjainak egyik kiemelkedő fellépőjeként zenéltek. 2014 novemberében meghívást kaptak a XIV. Budapesti Big Band Találkozó és Fesztiválra, ahol neves nemzetközi zsűri előtt „C” kategóriában ezüst diplomát szereztek. Terveik között szerepel további hazai big band találkozókon való részvétel, valamint önálló hazai és külföldi koncertek is.

Elérhetőségek:
http://deakbigband.blogspot.hu/,
https://www.facebook.com/DeakBigBand

A rendezvény ingyenes.

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.