Közösségi program portál
és helykereső

A Symposion a Várkertben

Hozzáadás a Google naptáramhoz
A SYMPOSION A VÁRKERTBEN

Line-up:
19.00KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ (Stark Attila, Oláh Dóri és Davor Gromilović kiállítása, valamint Hybrid Realm csoportos kiállítás)
19.15STARK ATTILA Kuloland és OLÁH DÓRI Rakétaiskola Darált Húsból c. kötetének bemutatója
20.30A Fúziós ZENEI MŰHELY zárókoncertje
21.00HYBRID REALM - lapszámbemutató +
Ж - KONCERT
22.30LJUDSKE POTREBE – koncert
SZITÁZÁS - időközönként

Belépő 20.30 után: 600 Ft

A szerbiai székhelyű, de többnyelvűségével és rendezvényeivel régiószerte jelen lévő Symposion szeptember 28-án több fronton is támadja majd a Grand-Várkert közönségét. A Symposion szerkesztőihez az elmúlt években nem csak a filozófiában és irodalomban jártas, de különböző más művészeti és tudományterületeken is alkotó szerzők csatlakoztak a hiányterületek feltérképezése, a magyar művészeti köztudatból hiányzó alkotók és vonulatokat megismertetésének szellemében. A folyóirat hasábjain nagy hangsúlyt kap a vizualitás, estjeiken pedig az összművészeti törekvések bemutatása és katalizálása is.
A Várkertben három kultikus képzőművész albumát mutatják be, mindhárom alkotó ki is állít a Várkert Galériájában. Ők Stark Attila, Davor Gromilović és Oláh Dóri. Ezen túl pedig egy nemzetközi csoportos kiállítás is falra kerül, a Symposion Hybrid Realm c. konceptuális-intermediális lapszámának anyagából. Ehhez a lapszámhoz készült egy zenei album is, amelynek szegedi premierjére itt kerül sor Brestyánszki Bernadett és Brestyánszki Dína jóvoltából. Ők ketten egy zenei műhelyt is tartanak, amelynek záró koncertjét szintén 28-án este hallgathatja meg a közönség. De lesz itt még élő szitázás és mindenféle szemfényvesztés, valamint színpadra lép egy energikus délszláv zenekar, a Ljudske Potrebe is.

STARK ATTILA: KULO LAND
(Symposion, 2016)

“megfoghatatlan, amikor már azt hiszed, hogy megragadtad a stílusát, ráálltál a ritmusára, tévedsz: jön megint valami más, és hátra sokszorosítva, fölnagyított firkák és kicsinyített képek, vidámpark, fa az út közepén, átlátszó autóbusz, láthatatlan emberek, címlapok és hátsófertályok, macska-nő és kutya-ember és növény-állat, nincs egyetlenegy indokolatlan durvaság, agresszió és bizarrság sem, az egész olyan, mint egy óvodás paradicsomában, ami azért csupa életveszély, villám csap a nyugdíjasokba, majmok, két majom, optikai csalódás, ok nélküli és túlontúl vicces helyzetek, ha megpróbálsz részekre bontani valamit, a kádert, a kompozíciót, a folyamatot, a hangot, beleveszel a folyamatba, egyedül a hang marad, az élő szó, a palackba zárt ember, aki a pannon-tenger, a balaton, a duna hullámain, de mi ez az egész, komolyan, először azt akartam, hogy … nem is tudom… ó, a sors iróniája!” (Radovan Popović: hanky-panky starki)
http://www.kulocity.com/galeria/art

OLÁH DÓRI: RAKÉTAISKOLA DARÁLT HÚSBÓL
(Symposion-Forum, 2016)

Oláh Dóri első könyve, a Rakétaiskola Darált Húsból egy vizuális útinapló. Utazás országokon keresztül, ugyanakkor egy belső utazás is, egy szerbiai magyar lány útját követi végig a Magyarkanizsa-Eger-Pest útvonalon. Az ingázások egy évét megörökítő rajzok, jegyzetek, fotók és történetek a fiatal tervezőgrafikus diplomamunkája. A teljes alkotói szabadság örömével készült alkotások a napi történéseken túl tehát az alkotó, és alteregói belső utazásainak lenyomatai.

https://www.facebook.com/artworksofdoriolah/

Oláh Dóriavl és Stark Attilával Borbély Éva esztéta beszélget

HYBRID REALM
intermediális lapszámbemutató
„Tenyéssz magadnak művet, neveld nagyra, hogy egész városokat kergessen őrületbe és fiatal lányokat zabáljon pikkelyes tinédzserbuliján. Ez lenne csak a zsigeri realizmus, mert itt nincs sem vallás, sem filozófia, sem ateizmus, sem materializmus, sem spiritualizmus. Ez a tények, csakis a tények kérdése.” Nemes Z. Márió: Szerves hulladék kiáltvány
A HybridRealm című tematikus lapszám Nemes Z. Márió Szerves hulladék kiáltvány című manifesztumára épül. A manifesztum műfaját kiforgató szöveg a hibriditás esztétikáját hirdeti meg, melynek nyolc pontjára nyolc író készített szöveges variációt. A hibriditás gépezete azonban itt még nem állt meg, ugyanis az így létrejött művekhez tizenhat, különböző nemzetiségű képzőművész vizuális víziója és a Ж formáció zenei fantáziái társultak. Az eredmény egy olyan művészetközi hibrid, mely az érzékek teljes skáláján provokál, egyfajta esztétikai mutációra kényszerítve és egy különleges összművészeti utazásra invitálva a befogadót. A lapszám intermediális bemutatója ehhez a több frontos művészeti hadviseléshez illeszkedik: a résztvevőket az irodalmi felolvasás mellett egy, a lapszámhoz készült képzőművészeti anyagokból összeállított kiállítás és a Ж formáció koncertje is „hibridizálja” majd…
A HybridRealm lapszám szerzői: BARTÓK Imre, BENCSIK Orsolya, BORSIK Imre, FENYVESI Ottó, GARACZI László, KOMOR Zoltán, MARNO János, SIRBIK Attila
A HybridRealm c. kiállítás alkotói: Mathieu DESJARDINS, GYŐRFFY László, Davor GROMILOVIĆ, HORROR Pista, KIS RÓKA Csaba, KOVÁCS Lehel, Mihael MILUNOVIĆ, OLÁH Dóri, RICZ Géza, Pierre SCHMIDT, Norihiro SEKITANI, STARK Attila, SZABÓ Levente, VEREBICS Ágnes,VIDÁK Zsolt, Lea VIDAKOVIĆ

Ж HYBRID REALM LEMEZBEMUTATÓ KONCERT

Brestyánszki Bernadett és Brestyánszki Dína több zenei formáció, többek között olyan kultikus zenekarok tagjaként is színpadra léptek már mint a Wooden Ambulance vagy a Lábas Electric Orcestra. A klasszikus zenei formáktól, a fúziós és improvizatív zenén át a dekonstruktív popzenei elemek is megtalálhatóak zenei palettájukon. Újabban színházi zeneszerzéssel is foglalkoznak. Első szerzői albumuk Hybrid Realm címmel jelent meg 2015-ben a Symposion kiadásában.

BRESTYÁNSZKI Bernadett (cselló, loop), BRESTYÁNSZKI Dína (hegedű, ének, loop)

https://hybridrealm.bandcamp.com/album/hybrid-realm

FÚZIÓS ZENEI MŰHELY

A képzőművészetet, illetve pontosabban a vizualitást és a zenei dimenziókat összeegyeztető, egymásnak ugrasztó műhelyben a vodnjani zenei szcéna különböző terültről érkező alkotói vesznek/vehetnek részt, akik megkísérelnek majd néhány képzőművészeti alkotást zenei nyelvvé formálni. A műhely vezetői Brestyánszki Bernadett és Brestyánszki Dína a szabad improvizáció, az intuitív és assziociatív gondolkodás mentén építik fel a zenészekkel együtt azokat a zeneszámokat, amelyek bizonyos módon elválnak majd a vizuális dimenzióktól, ugyanakkor vissza is utalnak majd azokra, különböző témák és motívumok által.
A műhelyt vezeti: Brestyánszki Bernadett, Brestyánszki Dína
Brestyánszki Bernadett és Brestyánszki Dína több zenei formáció, többek között olyan kultikus zenekarok tagjaként is színpadra léptek már mint a Wooden Ambulance vagy a Lábas Electric Orcestra. A klasszikus zenei formáktól, a fúziós és improvizatív zenén át a dekonstruktív popzenei elemek is megtalálhatóak zenei palettájukon. Újabban színházi zeneszerzéssel is foglalkoznak. Első szerzői albumuk Hybrid Realm címmel jelent meg 2015-ben a Symposion kiadásában.
https://hybridrealm.bandcamp.com/album/hybrid-realm

LJUDSKE POTREBE

A Ljudske potrebe nevű szabadkai csapat 2010-ben alakult. Három albumuk jelent meg a zágrábi Slušaj najglasnije és a belgrádi Manekeni Bigza gondozásában: Parče života (2010), Povratak u realno (2011) és Sp Sizofrejmija (2012), Tragedija genija (2015). Számtalanszor léptek már fel Szabadkán, Újvidéken, Belgrádban... Zenéltek a Trenchtown Fesztiválon, a 2010-es Filmski Fronton és a 2011-es belgrádi koncertsorozaton, a Scena uživo-n. Karakteres electro-punk zenét játszanak, újabban pedig a dob jelenléte irányvonalukat a noise rock felé löki. Mészáros Armand – basszusgitár, Vuk Miletić – ének, Igor Andrejić – sempler és billentyűk, Neven Tili – dobok, Vladimir Koledin – gitár, Takács Tibor Faki – szaxofon.
https://www.youtube.com/watch?v=F2KWn4x_qUI

A Symposion kiadványai, tematikus lapszámok, képzőművészeti albumok, nyomatok és még sok érdekesség a helyszínen 20% kedvezménnyel vásárolhatóak meg.
14237533 10153966798152613 2710250096990737022 n

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.