Közösségi program portál
és helykereső

A SCI-eszta polc bemutatja ,,Az ARANY ott van, ahol megtalálod” c. előadást

Hozzáadás a Google naptáramhoz

Előadó: Dr. Csapó Edit egyetemi adjunktus (SZTE TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék)
Az aranyra, mint jellegzetes sárga színű nemesfémre leginkább fizetőeszközként, illetve ékszerek alapanyagaként gondolunk. Sokkal kevésbé ismert azonban, hogy egyes aranytartalmú készítmények például ízületi betegségek gyógyítására is alkalmasak, de a fogorvoslásban vagy éppen a művészetben is jelentős szereppel bírhatnak. A nanotechnológia robbanásszerű fejlődésével tanulmányozhatóvá váltak a baktériumoknál ezerszer kisebb mérettartományú arany részecskék, amelyek új alkalmazási területeken jelentenek potenciális alapanyagokat.

Az előadás célja bemutatni, hogy az extrém méretcsökkentés hatásának eredményeképpen kiemelkedő fizikai és kémiai tulajdonsággal rendelkező arany nanorészecskék hogyan funkcionálhatnak toxikus, betegséget okozó vegyületek, fémionok azonosításában vagy éppen a gyógyszerészetben szabályozott gyógyszerhatóanyag-szállító rendszerek kialakításában.

A program a 24. Őszi Kulturális Fesztivál eseménysorozat része. Könyvtári tagsághoz, előzetes regisztráció nem kötött és ingyenes.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a földszinti AudMin-ban!

Sci eszta arany

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.