Közösségi program portál
és helykereső

A Dodekachordon kettős emlékkoncertje a kisázsiai katasztrófa 100 éves évfordulója alkalmából

Hozzáadás a Google naptáramhoz
A görög történelem egyik legfájdalmasabb fejezete az úgynevezett kisázsiai katasztrófa, amelynek során közel másfélmillió görög kényszerült elhagyni a hazáját és a mai Görögország területére költözni. Velük honosodott meg Görögországban a rembetiko zenei műfaj, amely a legmeghatározóbb újkori zenei stílussá vált. Az ókori, bizánci, és újabb kori népzenei hagyományokon, illetve korabeli nemzetközi zenei divatokon nyugvó stílus nemzetközi szinten a görögség védjegyévé vált. Sok kalandot és korszakot élt túl: rajongtak érte, küzdöttek érte és ellene, majd betiltották. 2017-ben az UNESCO világörökséggé nyilvánította, ezzel hirdetve egyetemes, időtálló értékét.
A Notis Georgiu és Susan Marku alkotta Dodekachordon kettős két zenemű előadásával, valamint képvetítéssel emlékezik meg a kisázsiai katasztrófa 100 éves évfordulójáról a rembetiko örökségét felidézve: Vassilis Tenidis: Rebetiko szvit, Notis Georgiou: Kis-ázsiai szvit (ősbemutató)
A képanyagot a Görögországi Menekültszervezetek Szövetsége és ciprusi kisázsiai menekültek biztosítják. A Szegedi Görög Nemzetiségi Önkormányzat programjaFeltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.