Közösségi program portál
és helykereső

175 éves a TIT

Hozzáadás a Google naptáramhoz
Előadók:
Staar Gyula matematika–fizika szakos tanár, tudományos újságíró, a Természet Világa c. lap főszerkesztője
dr. Varjú Katalin- ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont Attoszekundumos Források Osztályának vezetője
Dr. Duda Ernő - Habil, az MTA doktora, egyetemi tanár, professor emeritus, immunológus, genetikus-biológus

„....szóval polgártársainkat az anyagilag és szellemileg legboldogítóbb kút forrásához közelebb vezetni; valának mind megannyi célokat, melyek bennünket még az 1841.év május havában - az idő korszerű kívánatának engedve, a társulatba lépni, a haza tudományos capacitásait egyesíteni, s összpontosult erővel e nagyszerű és magasztos célok elérhetése felé törekedni sürgetének." -1841-ben Bugát Pál orvos, nyelvművelő kezdeményezésére megalakult a Magyar Természettudományi Társulat. A nyelvhasználat ugyan változott az évek során, de a cél változatlan maradt: Magyarországon minél szélesebb körben népszerűsíteni a tudományos ismeretterjesztést. Ez alkalomból 3 egymást követő előadással várjuk az érdeklődőket!

1. Előadás: Aki a fizika Bibliáját írta. Száz éve született Simonyi Károly (1916 – 2001)

Staar Gyula számos jeles matematikussal és fizikussal készített hosszabb interjút. Különösen értékesek a Simonyi Károllyal készített beszélgetései, amelyek a fizikus, mérnök, tudós-tanár életének különböző szakaszaiban készültek (De mi az igazság… Beszélgetések Simonyi Károllyal, Közlöny- és Lapkiadó, Budapest, 1996). Simonyi Károly munkásságát 1998-ban a Magyar Örökség-díjjal ismerték el, 200-ben megkapta Akadémiánk legnagyobb kitüntetését az Akadémiai Aranyérmet. Születése 100. évfordulóján megemlékeztek róla a Magyar Tudományos Akadémián, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Nyugat-magyarországi Egyetemen, s az ország számos más helyén. A Természet Világa folyóirat pedig 100 oldalas Simonyi Károly-emlékszámot adott ki. Előadónk Simonyi Károly életútjából villant fel érdekesebb részeket.

2. Előadás: A lézerfizika jövője Szegeden épül - az ELI-ALPS kutatóközpont

Az ELI – Extrém Fényimpulzus Forrás – az első nagyteljesítményű lézeren alapuló civil kutatólétesítmény, amely európai együttműködéssel és a tudományos közösség egész világra kiterjedő bevonásával jön létre.
A három létesítményt magába foglaló ELI az Európai Unió kutatási nagyberendezéseinek egyike lesz. Általa magyar közreműködéssel jön létre a világ első olyan szerkezete, amellyel a fény és az anyag kölcsönhatását a legnagyobb intenzitással lehet vizsgálni. A szegedi ELI-ALPS lesz az ultrarövid, attoszekundumos fényimpulzusok kutatásának legjelentősebb központja, emellett a Cseh Köztársaságban és Romániában működnek majd az ELI beamline- és fotonukleáris kutatási létesítményei.
Az ELI-ALPS óriási tudományos jelentőséggel bíró fényforrásai, illetve az ezek által generált másodlagos források hozzáférhetőek lesznek alap- és alkalmazott kutatások, valamint a magánszektor számára is. Ezzel az ELI-ALPS az ultragyors fizikai folyamatok vezető fényforrása lesz, egyben világszínvonalú kutatóhely többek között a biológia, a kémia, az orvos- és az anyagtudomány területén is. A szegedi lézeres kutatóközpontba várhatóan 2017 elején már költözhetnek a kutatók, ezt követően megkezdődhet a lézerek beszállítása, összeszerelése és próbaüzeme, a későbbiekben pedig több mint 200 kutató, vendégkutató és felhasználó dolgozhat majd a központ lézerberendezéseivel.
Az előadásból az érdeklődők bővebben is megismerhetik a szegedi kutatóközpont tudományos küldetését, világszínvonalú kutatási technológiáit, valamint az ezek által nyújtott tudományos lehetőségeket.

3.Előadás: Velünk élő baktériumok (Az emberi Mikrobiom)

Valakik (vagy valamik?) velünk élnek, velünk alszanak. Megvédenek az ellenségeinktől, esznek az ételünkből és közben hizlalnak bennünket. Az emberi testben tízszer több baktérium él, mint emberi sejt! Védenek, táplálnak bennünket és - mint kiderült - befolyásolják az agy és az immunrendszer működését, testsúlyunkat, hangulatunkat, módosítják a tudatunkat, eldöntik, melyik gyógyszer hogyan fog hatni ránk, meghatározzák, milyen tempóban öregszünk – de még abba is beleszólnak, hogy gyermekeinknek mely tulajdonságainkat tudjuk átadni. Tudunk róluk, de csak a tudatalatti énünk tud róluk. Nem természetfeletti lények. Töltsön velünk egy órát, hogy megtudja, kikről, mikről van szó!
15259731 804416413032872 3596962401025078275 o

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.