Közösségi program portál
és helykereső

Szegedi Csillagvizsgáló

Ismeretterjesztő előadások, távcsöves megfigyelések, természettudományos bemutatók - minden péntek este!
Cím:
Szeged, Kertész utca 3.
Web:
http://szegedicsillagvizsgalo.hu
Facebook:

https://www.facebook.com/csillagvizsgaloszeged

Telefon:
+36302858863
E-mail:
szegedicsillagvizsgalo@gmail.com
Nyitvatartás:
November végéig minden péntek este 19:00 és 22:00 között.
Leírás:

Színvonalas, ám könnyen érthető ismeretterjesztő előadásaink témái a legnagyobb érdeklődésre számot tartó területek közül kerülnek ki: a Naprendszer közelről tanulmányozott égitestei, az űrutazás jövője, idegen világok felfedezése és még megannyi izgalmas témáról hallhatnak az érdeklődők, mégpedig csillagászok szakértő tolmácsolásában. A prezentációkat látványos felvételek és háttértörténetek színesítik, az előadás végeztével pedig örömmel válaszoljuk meg a hallgatóság kérdéseit.

Az űr csodái akkor a leggyönyörűbbek, ha a saját szemünkkel pillantjuk meg azokat. Ennek elérése érdekében a Szegedi Csillagvizsgáló több teleszkóppal is rendelkezik, amelyek közül kiemelkedik a fő műszerünk a 50 cm átmérőjű, Cassegrain típusú tükrös távcső. Ezzel az eszközzel – az időponttól és a légköri viszonyoktól függően – megpillanthatóak a távoli galaxisok, a halvány csillagködök és a zsúfolt csillaghalmazok, valamint érdekes részleteket fedezhetünk fel a Naprendszer égitestjein.

Habár az egyes konstellációk csillagjai között nincs fizikai kapcsolat, a csillagképek mind a mai napig a köztudat és tudomány szerves részei maradtak. Bemutatónk során segítünk eligazodni, sőt, tájékozódni az égbolton, ehhez pedig sorra vesszük a nevesebb csillagképeket, mesélve a hozzájuk kapcsolódó történetekről és a leglátványosabb csillagászati objektumaikról. Ráadásul, az ismertetésen túl, lézerfénnyel közvetlenül is rámutatunk a csillagokra – egy látványos túrát téve ezzel az égbolton.

Sajnos az időjárást nem tudjuk irányítani. Az optikai távcsöveink a felhőn nem tudnak keresztül látni így nem tudjuk garantálni hogy az égbolt csodáit minden esetben meg tudjuk mutatni. De ez ne szegje kedvüket, hiszen a Szegedi Csillagvizsgáló borult idő esetére is tartogat programokat. Az előadást és a csillagvizsgáló távcsöveinek bemutatását rossz időjárás esetén is megtartjuk. A távcsövezés és a lézeres csillagképtúra helyett pedig meteoritbemutatót és virtuális kalandozást tudunk nyújtan…

Utolsó módosítás:
2022.09.27.

Hibát látok, szeretném javítani

Programot szeretnék feltölteni ehhez a helyhez
Program időpont Cím
Portálunkat várhatóan 2023. június végén leállítjuk. Hálásan köszönjük az együtt töltött éveket! ♥♥♥

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.