Közösségi program portál
és helykereső

Somogyi-könyvtár Stefánia fiókkönyvtár-klubja

Cím:
Szeged, Stefánia utca 2.
Web:
http://www.sk-szeged.hu/stefania
Telefon:
62/635-394
E-mail:
stefania@sk-szeged.hu
Nyitvatartás:

Hétfő: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Kedd: 10.00–12.00; 13.00-16.00
Szerda: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Csütörtök: 13.00–18.00
Péntek: 10.00–12.00; 13.00–18.00

Leírás:

A Somogyi-könyvtár Stefánia Fiókkönyvtár-klubja 2019. március 28-tól megújított formában várja olvasóit. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásából, 15 millió forint ráfordítással a megújult könyvtárban kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették az elektromos hálózatot, a fűtést és a mosdókat. Megújult a galéria, az arra vezető lépcső és az álmennyezet. Új a padlóburkolat és a bútorok is.
A nagyszabású felújítással és korszerűsítéssel egy olyan információs-közösségi könyvtár-klub kialakítása volt a cél, amely vonzó a 14-20 éves korosztály számára, és a hagyományos szolgáltatások mellett kulturális és szabadidős tevékenység befogadására is alkalmas. A végeredmény egy fiatalos, modern, mégis otthonos hely lett, ami inspirálóan és nyugtatóan is hat a betérő olvasókra és látogatókra. Az alsó szinten a székek és asztalok szabadon mozgathatók, így a rendezvények típusától függően könnyen átrendezhető a tér, mindezt pedig megtámogatja a korszerű technikai háttér (projektor, vetítővászon, számítógépek, házimozirendszer). A galérián helyet kapott több kisebb "sziget": egy televízióval és DVD lejátszóval felszerelt kuckó, ahol lehet filmezni is; egy kiállítófal, ahol megmutatkozási lehetőséget biztosítunk fiatal alkotóknak; a tanulásra kialakított blokkban az asztalok mellett internetcsatlakozási lehetőség és az áramforráshoz való hozzáférés biztosítja, hogy a betérő olvasók saját laptopjaikon akár egyénileg, akár csoportosan dolgozhassanak. Az állomány folyamatos gyarapításánál nagy hangsúlyt fektetünk az ifjúsági regények, kortárs szerzők könyvei, valamint a tanulást-, nyelvtanulást segítő szakkönyvek (hanganyaggal) beszerzésére. A folyamatosan bővülő DVD kínálatból minden korosztály találhat az érdeklődésének megfelelőt.

A szegedi nagyárvíz után a Stefánia 2. szám alatt álló belvárosi palotát egykor Politzer Sándor ékszerész építette. Az épületben 1974 óta működik könyvtár. Az elmúlt évtizedekben a galériával rendelkező bibliotéka profilja a könyvtárszakmai trendek és az olvasói igények figyelembe vételével többször megváltozott. Kezdetben a szolgáltatások és az állomány a fiatalokat szolgálta könyvekkel és hangzó anyagokkal, később a vakok és gyengénlátók ellátásának központi helyszínévé vált.

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár 1981 óta Szegeden kiemelt figyelmet fordít a vakok és gyengénlátók könyvtári ellátására. Az elmúlt évtizedekben több helyszín adott hosszabb távra otthont a speciális szolgáltatásoknak és dokumentumoknak, 2019-től a Francia utcai fiókkönyvtár feladata a szegedi és a Szeged környéki vakok és gyengénlátók ellátása szép- és szakirodalmi hangzó anyaggal.

Utolsó módosítás:
2021.09.15.

Hibát látok, szeretném javítani

Programot szeretnék feltölteni ehhez a helyhez
Program időpont Cím
Portálunkat várhatóan 2023. június végén leállítjuk. Hálásan köszönjük az együtt töltött éveket! ♥♥♥

Feltöltés

HTML-sütiket használunk az iszeged folyamatos fejlesztésének elősegítésére.