Himalájai Jóga - Testi-Lelki Harmónia

Tapasztald meg, hogyan segít számodra az ősi indiai hagyomány kilépni a hétköznapok forgatagából, tested és elméd lecsendesítésén keresztül megtapasztalni saját középpontodat, melynek megtalálása kezedbe adja a kulcsot a harmónia megteremtéséhez saját testedben, lelkedben és kapcsolataidban.

A Himalájai Jóga Tradíció
A Himalájai Jóga a jóga egyik legrégibb és legtisztább hagyománya. Jelenlegi formájában Swami Rama adta át az amerikai-nyugati kultúrában élőknek, és tanítványa, utódja Swami Veda folytatja munkáját.
A Himalájai Jóga Tradíció meditatív hagyomány. A Tradíció leginkább az elmével folytatott munkára helyezi a hangsúlyt. A tudatunk tükrében körülöttünk kibontakozó világ minőségét az elme belső folyamatai határozzák meg leginkább. Szenvedéseink hálójából való szabadulásunkat csakis az elme megtisztításán keresztül, az elme  megfegyelmezésével érhetjük el.  Ez a szemlélet hatja át a Tradíció tanítását. A Himalájai Tradíció tanításai szerint meditáló megtanul megfelelő testhelyzetben ülni, teljesen ellazulni, a légzést helyes módon gyakorolni, majd mindezek után a légzéstudatot a mantra használatával kombinálni. Azonban a meditációra való felkészülés hosszú folyamat. A testet alkalmassá kell tenni erre, és a Tradíció útmutatása szerint végzett ászanagyakorlásnak ez a célja, amelyet hatha jóga gyakorlással ér el.


A himalája hatha jóga foglalkozások felépítése

A hatha jógát a finom energiák irányításaként, illetve a „szoláris és lunáris (Nap- és Hold-) energiák kiegyensúlyozásaként“  is szokták meghatározni. A himalájai típusú ászanagyakorlásban kisebb hangsúlyt fektetünk  a testhelyzetre, és többet arra, hogy mi történik belül, valamint arra, hogy a pránatest miképpen fejezi ki magát. Az elméből kifele mozgó finom megfigyelésekkel dolgozunk, és egyfajta tiszteletteljes gyöngédséggel, amely a test passzív részeinek ellazításában, valamint az összpontosítás és a légzés segítségével a feszült részekbe való prána-áramoltatásban jelenik meg.
A hatha jóga tanításában arra helyezzük a hangsúlyt, hogy integrált gyakorlás részeként oktassuk, amely a következőkből áll:
összpontosítás,
relaxáció,
megfelelő légzés és légzés-tudatosság,
az izület– és mirigygyakorlatokból összeállított nyújtó sorozatok,
ászanák és a különböző testhelyzetek további elmélyítése,
a finom-test relaxációja,
pránajáma
meditáció

A rendszer komplexitását mutatja, hogy a gyakorló minden aspektusára hat. Azonban a komplexitás mellett nagy hangsúly van a fokozatosságon is, tehát például a pranajáma és meditáció csak a gyakorlás bizonyos szintű elmélyülése után kapcsolódik be a folyamatba.
A Himalájai Jógában a testgyakorlatok finom áramlásban követik egymást. Bár nagy hangsúlyt fektetünk a pontosságra, elsősorban az ászanák áramlása által elért ellazultabb, mélyebb tudatállapot és belső csendesség játssza a főszerepet.

 


Kecskés Zsuzsanna vagyok, 2010-ben költöztem Szegedre, és 2011-óta tartok a városban Himalájai Jógafoglalkozásokat.

2008-ban az egészség utáni vágy vezetett el az első jógaórára, mivel egészen kiskorom óta rengeteget betegeskedtem. Eleinte semmit sem tudtam a jóga mély filozófiai hátteréről, csupán élveztem, hogy rendszeresen átmozgatom a testem. 2 hónap után azon kaptam magam, hogy elmúlt a folyton visszatérő felsőlégúti betegségem. Ez a meghatározó élmény ösztönzött arra, hogy mélyebben foglalkozzak a jógával, majd később arra, hogy másokkal is megosszam ezt a fantasztikus élményt.

A jóga mellett a másik meghatározó dolog az életemben a filozófia. Szabadidőm nagy részét az Új Akropolisz Kulturális egyesületben tevékenykedve töltöm, ahol a különböző antik kultúrák tanulmányozása során megtapasztalhatom, hogy a jóga bölcsessége egyetemes, mely ugyanúgy megjelenik minden ősi kultúra tudásában, az egyiptomi civilizációtól, az ókori görögökön keresztül Kínáig. Ez a sokszínű megközelítés segít számomra abban, hogy a tiszta forrásból származó, tradicionális jóga bölcsességét, képes legyek saját éltembe átültetni. Hiszen a mély igazságok egyetemes volta emlékeztet arra, hogy ne a formákhoz ragaszkodjunk, hanem a dolgok belső természetének megismerésére törekedjünk.

Ha szeretnéd megismerni a jóga e tradícionális irányzatát, szeretettel várlak valamelyik órámon! Bejelentkezni e-mailen (kecskeszsuzsanna@gmail.com) vagy telefonon lehet. (30/518-27-72)

Órarend és bővebb információk:

http://www.himalajaijogaszeged.hu

Images